EKONOMİ/GAZİANTEP
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Şehitkamil Ziraat Odası ve Ziraat Bankası iş birliğiyle, Antep fıstığı üreticilerine finansman kolaylığı sağlayacak yeni uygulama tanıtıldı.
GTB’nin GATEM’deki hububat satış salonlarında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; GTB Başkanı Mehmet Akıncı, Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Başkan Yardımcısı Yusuf Güler, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, banka şube müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının açılışında konuşan GTB Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığının hem bölge ekonomisi hem de kültürel kimlik açısından stratejik bir ürün olduğunun altını çizdi. Akıncı, “Antep fıstığı binlerce aileye geçim kaynağı sağlarken, aynı zamanda Gaziantep’in yüzyıllardır süregelen tarım geleneğinin de sembolüdür. Bu değeri korumak ve gelecek nesillere aktarmak için modern depolama ve ticaret sistemlerini geliştirmek zorundayız” dedi. Akıncı, lisanslı depoculuk sisteminin üreticilere sunduğu avantajlara değinerek, “Üreticilerimiz fıstıklarını depoya teslim ettiklerinde Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alıyor. Bu belgeyle Ziraat Bankası’ndan 9 ay süreyle faizsiz kredi kullanabiliyorlar. Böylece ürünlerini piyasa şartları en uygun noktaya geldiğinde satma imkânına kavuşuyorlar.” ifadelerini kullandı.
Çiftçiye nakit akışında rahatlama
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, sistemin çiftçiler için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, “Hasat döneminde üreticilerimizin nakit ihtiyacı artıyor. Bu model sayesinde ürününü hemen satmadan, güvenli depolama imkânına kavuşuyor ve karşılığında faizsiz kredi kullanabiliyor. Bu, çiftçimiz için büyük bir rahatlama” dedi.
Ziraat Bankası’ndan yüzde 75’e kadar kredi
Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Başkan Yardımcısı Yusuf Güler ise uygulamanın finansman boyutunu anlattı. Güler, “Üreticilerimiz, lisanslı depoya teslim ettikleri fıstık karşılığında aldıkları ELÜS ile ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar kredi kullanabiliyor. Bu kredi 9 ay boyunca tamamen faizsiz olarak sunuluyor. Böylece çiftçimiz hem ürününü gerçek değerinden satıyor hem de piyasa koşullarını bekleyerek nakit ihtiyacını karşılıyor.” diye konuştu.