HASAN COŞKUN/SAKARYA
Türkiye’de pazar lideri, globalde ise dünyanın en büyük ikinci emaye kaplama üreticisi olan Akcoat, Ar-Ge yatırımlarıyla global pazarlarda gücünü artırıyor. 2024 yılında Ar-Ge'ye 60 milyon TL’lik yatırım yapan firma, 188 proje ve 111 patent başvurusuyla inovasyon odaklı büyümesini sürdürdü. Güçlü Ar-Ge ekibi ve donanımlı merkeziyle performansa dayalı inovatif çözümler geliştiren Akcoat; yaklaşık yarım asırdır, iki kıtada emaye, seramik, cam, yapışmaz ve dekoratif kaplamalar ve pigment olmak üzere 5 ana ürün grubunda üretim yapıyor.
Dünyada 6 kıtada 65’ten fazla ülkeye hizmet veren Akcoat, Sakarya'daki Ar-Ge Merkezi’nde basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Genel Müdür Vekili Ömer Semiz, Akcoat’un sektördeki konumu ve Ar-Ge yatırımlarıyla ilgili verdiği bilgilerde Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkı sağlama hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olduklarını belirterek, katma değerli ürünlerle sürdürülebilir büyümeye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri
Akcoat Genel Müdür Vekili Ömer Semiz şunları kaydetti: “Akcoat olarak ülke sanayisini uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması amacıyla teknolojik bilgi üretmeyi, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmeyi, ürün kalitesini veya standardını yükseltmeyi, verimliliği artırmayı, teknoloji yoğun üretim koşullarını sağlamayı ve akademik-sanayi iş birlikleri ile bilimsel ve teknolojik altyapıları kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılında yaklaşık 10 milyon dolarlık güçlü bir global yatırımla yeni Ar-Ge kampüsümüzü faaliyete geçirdik. Kampüsümüz toplam 10 bin m2 alan üzerinde Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri olma özelliğine sahip. Kampüste özelleştirilmiş emaye, seramik, yapışmaz & dekoratif, cam kaplama ve pigment ürün laboratuvarlarının yanı sıra bir malzemeyi 360 derece araştırma imkânı sağlayan karakterizasyon ve analiz laboratuvarı bulunuyor.”
60 milyon TL Ar-Ge yatırımı
Ana ürün gruplarından emaye ve seramik kaplamalar alanında Türkiye’de lider konumda olduklarını belirten Semiz, şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki süreçte küresel pazardaki yüzde payımızı artırarak dünya liderliğine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için Türkiye ekonomisine değer katacak yeni ürün, tasarım ve teknolojiler üzerinde çalışmalarımıza devam ederek Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımıza ciromuzun yüzde 2’sinden fazlasını ayırıyoruz. Son 5 yılda Ar-Ge harcamalarımız yaklaşık yüzde 350 oranında artarken, 2024 yılında ise 60 milyon TL Ar-Ge yatırım tutarına ulaştık. Kimya sektörünün önde gelen Ar-Ge merkezlerinden olan Akcoat Ar-Ge Merkezi’miz aynı zamanda yeni açılacak Ar-Ge merkezlerine de mentorluk yapıyor.”
Ar-Ge çalışmalarının somut sonuçları ile ilgili bilgiler de veren Ömer Semiz, bu konuda şunları söyledi: “Ar-Ge gücümüz, 2024 yılı boyunca tüm faaliyetlerimizin lokomotifi oldu. Ar-Ge kampüsümüzde, 3 doktor, 9 doktora öğrencisi, 11 yüksek lisans mezunu, 4 yüksek lisans öğrencisi ve 3 lisans mezunu olmak üzere toplam 30 araştırmacımızla yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde 188 Ar-Ge projesi hayata geçirildi. 111 patent başvurusu gerçekleştirildi, 88 tasarım tescillendi. 111 uluslararası yayın ve akademik bildiri ile bilimsel bilgi üretiminde de liderliğimizi sürdürdük.”