MARUF BUZCUGİL/ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artan küresel gerilim ve çatışmalara işaret ederek, bunları enerji yarışından bağımsız okumamak gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yapılan yenilenebilir enerji yatırımları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı organizasyonuyla Cumhurbaşkanlığı’nda açılış töreni düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasında, Türkiye’nin enerji talebinin arttığını belirterek halen yüzde 70 oranında dışa bağımlı olunan enerji sektöründe her yıl 60-100 milyar dolar dolayında ithalat yapıldığını kaydederken, yerli kaynak kullanımının artırılması için yenilenebilir enerji yatırımlarına teşvikin süreceğini vurguladı.
Erdoğan, küresel çapta petrol ve diğer enerji kaynaklarına yönelik yarışın devam ettiğini belirtti. Enerji yarışında bazı ülkelerin çatışma çıkarmaktan çekinmediğini söyleyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arz güvenliği enerji diplomasisi kaynak çeşitliliği sadece teknik meseleler değil doğrudan milli güvenliğe dair konular olarak görülmeye başlanmıştır. Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür. Geçtiğimiz günlerde Avrupa'nın kimi yerlerinde yaşanan kesintiler enerjinin hayatımızda tekabül ettiği vazgeçilmez yeri bir kez daha göstermiştir. Gelecekte enerji kaynakları üzerindeki rekabet daha da sertleşecek daha yıkıcı bir hal alacaktır. Son yıllarda patlak veren krizlerin hepsinde enerji belirleyici role sahiptir. Afrika'dan Asya'ya Orta Doğu'dan Latin Amerika'ya dünyanın birçok bölgesinde tırmanan gerilimleri enerji yarışından bağımsız okuyamayız. Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören zihniyet hiç değişmedi, hiçbir zaman değişmeyecek. Bunlar kendi rahatları kendi güvenlikleri kendi gelecekleri için mazlumların kanlarından beslenmeye devam edecektir.”
Türkiye’nin enerji ortaklığında tutumu: Kazan-kazan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki uluslararası işbirliklerinde karşılıklı çıkarları gözeten bir tutum içinde olduğunu belirterek, “Biz enerji meselesini bir rekabet unsuru olarak değil çıkarların uzlaşacağı herkesin fayda sağlayacağı bir işbirliği vesilesi olarak görüyoruz hep söylediğim gibi sömürmeye değil beraberce kazanmaya talibiz. Hangi coğrafyada enerji hamlemiz varsa özünde işte böyle bir hassasiyet vardır. İnşallah bu hakkaniyetli ve adaletli tavrımızı her ne pahasına olursa olsun her şart altında muhafaza edeceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllardaki yatırımlarla yenilenebilir enerji yatırımlarında öne çıktığını, bu alandaki yatırımlara teşvikin süreceğini kaydetti.
Tören sonunda, 2024 yılında 81 ilde çeşitli kapasitelerde lisanslı-lisanssız üretim tesislerinin açılışı yapıldı. Açılışı yapılan 62 tesisin yatırım değerinin 5 milyar dolar, kurulu gücünün ise yüzde 6 bin 818 MW olduğu kaydedildi. Bunun içinde toplam 6 bin 676 MW kurulu güçteki yenilenebilir enerjiden 5 bin 282’isinin güneş, 1058 MW kurulu güçte olanının ise rüzgar enerjisine dayalı santrallerden olduğu, yıllık 13,8 TW enerji üretebilecek bu tesislerle 1.3 milyar dolar tutarında doğalgaza eşdeğer elektrik elde edileceğini belirtildi.
Alparslan Bayraktar: 2035’e kadar her yıl en az 2 bin MW YEKA yarışması yapılacak
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035 yılına kadar her yıl en az 2 bin MW kurulu güçte güneş-rüzgar santrali için alan tahsisi (YEKA) yarışması açılacağını, depolamalı güneş, rüzgar ve çatı güneş enerjisi ile deniz üstünde rüzgar santrali projelerinin hayata geçirilecek 120 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bayraktar, Avrupa’daki enerji kesintisine de dikkati çekerek, baz yük için kömür, doğalgaz, nükleer ve hidrolik santrallerin gerekliliğine işaret ederek, komşu ülkelerle bağlantılar ve siber güvenliğin de öncelikleri arasında olduğunu anlattı. Bayraktar, şebeke yatırımlarının da hızlandırılarak devam edeceğini kaydetti.