Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ev sahipliğinde Bakanlık binasında gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, asgari ücret artışlarının sadece enflasyona karşı bir kalkan olmadığını, satın alma gücünü büyüterek daha adil paylaşıma vesile olduğunu söyledi.
Türkiye’nin üretim, ihracat ve küresel pazarla sağladığı başarıyla bölgesinde lider ülke haline geldiğini belirten Vedat Işıkhan, bu başarının işçilerin alınteri, işverenin girişimci ruhuyla elde edildiğini aktardı. Emeğe saygının ön şartının adil ücret politikasına bağlı olduğuna işaret eden Işıkhan, “İşverenin önemli sorumluğu emeğin karşılığın adil vermesidir. Adil ücretle çalışanın motivasyonu artarken, verimlilik sayesinde işletmenin kazancı artar” değerlendirmesinde bulundu. TÜRK-İŞ’in Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, asgari ücretin halen günlük 667 TL olduğunu hatırlatarak, “Asgari ücretin alım gücünde son 20 yılda artış olduğu söylenmektedir. Ama geldiğimiz noktada bir günlük asgari ücretle bir kilo et bile almak mümkün değildir” dedi.
Asgari ücret belirleme çalışmalarında işçilerin yaşam şartlarını gündeme getirme görevleri olduğunu, bunun tarihi önemde bulunduğunu belirten Ramazan Ağar, ücret belirlemeye yönelik olarak da işçi tarafı olarak adil bir ücret belirleme yönünde çaba harcayacaklarını vurgulayarak, “Madem işçi tarafı olarak bu masada müzakere yapmak için bulunuyoruz ve milyonlarca insanın adına konuşacağız, o zaman çok dikkatli ve adil olmak gerekir. Adil olmak için de hesabı iyi yapmak gerekir” dedi.
İşveren kanadını temsilen konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise sosyal diyaloğun önemine vurgu yaparak, sürekli temas halinde olduklarını ve anket çalışmalarıyla görüşleri topladıklarını, bunları çalışmalarına dahil ettiklerini vurguladı. Bu çalışmaları ve sonuçlarını komisyona sunacaklarını kaydeden Koç, bakış açılarının sadece işi korumak değil, çalışanların alım gücünü de dikkate almak olduğunu söyledi. İşveren kanadı olarak hızla sonuca ulaşmak istediklerini, asgari ücret desteğinin artarak devam etmesini talep ettiklerini söyledi.
■ Ağar: Üçüncü toplantıda belirlenir
Öte yandan toplantıya TÜRK-İŞ adına katılan Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, salonun çıkışında yaptığı açıklamada bundan sonraki toplantının 16 Aralık tarihinde yapılacağını söyledi. İlk toplantıda herhangi bir rakam telaffuz edilmediğini kaydeden Ağar, TÜRK-İŞ olarak önümüzdeki toplantılarda da masaya bir rakam getirmeyeceklerini bildirdi. Buna karşılık işveren veya hükümetten gelecek öneriyi beklediklerin vurgulayan Ramazan Ağar, bunun seviyesine göre tavır belirleyeceklerini anlattı. Ağar, geçmiş yılların aksine bu yıl asgari ücretin üçüncü toplantıda belirlenmesini beklediğini söyledi.