Fikri CİNOKUR
Türkiye’nin önemli tarımsal üretim ve ihracat girdilerinden olan kesme çiçek üreticileri, sektörün en büyük sorunun arazi ve işçi bulamama olduğunu belirtiyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından kesme çiçek sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek üzere sektör paydaşlarının katılımıyla “Kesme Çiçek Sektörel Analiz Toplantısı” düzenledi. ATB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır başkanlığında, Flash Tarım Kurucu Ortağı Osman Bağdatlıoğlu moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, kesme çiçek sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm öneriler ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan Ali Çandır, sektörün arazi sıkıntısından işçilik, döviz kurundan girdi maliyetleri ve pazarlamaya kadar derin sorunları olduğunu belirtti. Çandır, sektörel analiz toplantısında ele alınan sorun ve çözüm önerilerini rapor haline getirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgi kurum ve birim ve diğer kuruluşlarla paylaşacaklarını kaydetti. Başkan Ali Çandır, şöyle devam etti: “Antalya Ticaret Borsası olarak tarım sektöründeki sorunları dillendirmeye, sorunların çözümü için girişimde bulunmaya devam ediyoruz. Kesme çiçek sektöründe de ilginç bir dönemden geçiyoruz. Özellikle arazi meselesi, döviz kurları, kalite ve standart, işçilik, üretici sorunları var, bunları toplantıda dillendirip çıkacak sonuca göre rapor hazırlayacağız. İlgili yerlere ulaştıracağız ve konunun takipçisi olacağız.”
“Karanfilde dünya birincisiyiz”
Moderatör Osman Bağdatlıoğlu da dünyada kesme çiçek sektörünün değişim içinde olduğunu belirterek, “Bu değişime sektör olarak uyum sağlanması gerekiyor. Dünyada sprey karanfilin yüzde 80’ini Türkiye üretiyor. Sprey karanfil üretiminde dünya birincisiyiz ama pazarlamada sıkıntımız var. Bu avantajı pazarlamaya yansıtmalıyız. Kesme çiçek sektörünün sorunları tek elden dile getirilemiyor. Sektörün birlikte hareket ederek sorunları daha iyi çözecektir” dedi.
ATB 6. Meslek Komitesi Başkanı Ertan Altundağ da kesme çiçekte üretimden pazarlamaya kadar pek çok sorun olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: “Arazilerimiz kiralık, seralar yetersiz yenilenmeli. Çeşit seçimi ve ürün kalitesi önemli. Kalite önemli, çeşit seçimi önemli Kesme çiçek üretiminde işçilik sorunu yaşanıyor. Dal başı fiyatı yüksek ödememize rağmen işçi bulamıyoruz. Çalışan işçiler her sezon değişiyor. Bu da üretimi ve kaliteyi etkiliyor.”
ATB 6. Meslek Komitesi Üyesi Tuncay Özden, eskiden bir dekara 20 binden az fide dikildiğini anımsatarak, ‘’Şimdi 30 bin civarında fide dikiliyor. Çok sıkı bir dikim var, bu da çiçekte kaliteyi etkiliyor” diye konuştu.
“Çiçek üretim alanlarının yüzde 90’ı kiralık”
Toplantıda konuşan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, sektörün en önemli sıkıntının arazi ve işçi bulamama sorunu olduğunu bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti: “Bu sorunu çözersek sektörün önünü açarız. Çiçek üretilen alanların yüzde 90’ından fazlası kiralık. Bu nedenle seraları modernize etme ya da teknolojik sera yapma olanağı yok. Kesme çiçekte üretim maliyetleri artıyor. Buna karşın ürünü döviz bazında aynı fiyatlara satıyoruz.”
“Sektörde pazarlamacı sıkıntısı yaşanıyor”
Sektör temsilcileri toplantıda, kesme çiçek üretimi için organize tarım arazileri kurulmasını, ticaretin artması için yeni çeşitlere gidilmesi ve seraların modernize edilmesi gerektiğini vurguladılar. Sektör temsilcileri özetle şu görüşleri bildirdi: “Sektörde pazarlamacı sıkıntısı yaşanıyor. Üretilen ürün değerinde pazarlanamıyor. Girdi maliyetleri artıyor. Döviz kuru da ihracatçıyı olumsuz etkiliyor. Kesme çiçek sektörü birlikte hareket etmesi gerekiyor. Sektör paydaşları bir araya gelip kümeleşmeli. Birlikte hareket edersek piyasada istikrar olur. Birbirimizin rakibi olmamalıyız. Ayrıca karantina fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz.”